DSG Vites Geçişlerinde "0" Hata

Araç Su Kaçak Sorunları

Araçtaki su kaçak sorunların da ilk önce görsel kontrol yapılır görsel kontrol sırasında bir bulguya rastlanmazsa aracın yedek su deposuna motor su basınç test cihazı bağlanarak araç gözlenmeye alınır görsel bir kaçak a rastlandığı zaman onarım yapılarak sorun çözülür

Su kaçak testi sırasın da genelde radyatör su flanşları devir daim su boruları kalörifer radyatörlerin de kaçak görüle biliyor

Su basınç test sırasın da görsel bir kaçağa rastlanmaz ise bazı modellerde EGR sistemi bazı modeller de emme manifolt sistemi kontrol edilerek kaçağın nerden olduğu tespit edilir onarım yapılarak sorun çözülür

Yukarıda yazılan parçalar da su kaçak şikayeti gözükmez ise silindir kapağı ve motor blok içerisin de çatlaklar olduğu söylenebilir.

Araç Yağ Lambası Yandığındaki Sorunları

Araç kırmızı yağ lambası yandığı zaman aracın yağ basıncı ile ilgili sorun olduğu anlamına gelir  Önemli bir sorun teşkil eder ilk önce araç a yağ basınç ı ölçülerek basıncın durumu kontrol edilir. Eğer basınç düşükse silindir kapağına ve motor iç kısmına (piston, silindir içi ve krank a) hasar verme ihtimali yüksektir. Derhal basıncın nerden düştüğünü tespit edilip onarımı yapılması lazım

  Araç yağ basıncı normal ise yağ müşürü yağ müşür tesisatı,  göstergenin ve  motor kontrol  ünitesinin kontrol edilerek onarımı yapılması gereklidir

 Araçta sarı yağ lambası yanıyorsa yağ seviyesi kontrol edilir yağ seviyesi eksik ise yağ tamamlanarak sorun çözülür

 Yağ seviyesi normal ise yağ sıcaklık ve seviye sensörü,  sensör tesisatı ve kaput kilidi  kontrol edilerek sorun giderilir

DSG Şanzıman Avantajları

Son yıllarda oldukça popüler olan DSG şanzıman yapısının sunduğu bazı avantajlar var. Bunlardan bazıları şöyle:

  • Araca hızlı bir vites geçişi imkanı sağlar. Bu da her vites geçişinde çok seri bir hareket kabiliyeti anlamına gelir.
  • Bu tip şanzımanlarda vites geçişlerinde güç kaybı yaşanmaz.
  • Güç kaybına neden olmaması onu, manuel vites araçlara göre çok daha konforlu kılar.
  • Benzer sebeplerle otomatik şanzımanın daha fazla enerji harcaması durumu da DSG ile bloke edilir. DSG şanzıman, oldukça düşük yakıt tüketimini beraberinde getirmektedir.

Yukarıdaki sebeplerle manuel vitesin sürüş yorgunluğunu istemeyen, ancak otomatik vitesli araçlardaki performans problemi ve fazla yakıt tüketimi etkenlerini de istemeyenler için DSG şanzımanlı araçlar, gerçekçi bir çözüm sunar.

DSG Şanzıman Nedir?

DSG şanzıman ile pek çok araçta karşılaşıyoruz. DSG şanzıman otomatik mi ya da DSG şanzıman sorunları gibi konu başlıkları epeyce merak ediliyor. Peki, DSG şanzıman nedir ve DSG şanzımanın özellikleri nelerdir? Makalemiz, DSG şanzıman ve özellikleri hakkında.

DSG Şanzıman ve Özellikleri

DSG şanzıman nedir sorusunun yanıtı, çok basit ve genel bir tanımla otomatik şanzıman şeklindedir. DSG şanzıman, çift kavramalı bir şanzıman türüdür. Pek çok kaynakta doğrudan çift kavramalı şanzıman olarak da geçer. DSG kısaltmasının açılımı ise İngilizce Direct Shift Gearbox şeklindedir.

Çift kavramalı şanzıman yada bilinen diğer adıyla DSG şanzıman, vitesleri diğer dişli şanzımanlardan daha hızlı değiştirebilen otomatik şanzımandır. Bu yapısıyla da seri kabiliyet sunar ve çok tercih edilir. Ayrıca çift kavramalı şanzıman, geleneksel otomatik ve düz vites sistemlerine nazaran daha fazla güç ve daha iyi bir kontrol sağlamaktadır.

DSG Şanzıman Arızaları

  • DSG şanzıman mekatrionik arızalarında iki farklı arıza oluşabilmektedir. Bir tanesi kart bölgesinden bir tanesi de basınç hattından kart sisteminden oluşan arızalar da gösterge ekranında vites pozisyon ışıkları yanıp sönmektedir ve araç vitesleri göremediğinden çalışmayabilir.
  • Basınç hattı olan arızalar da göstergedeki tekrar yanıp söner araç bazı durumlar da hareket etmeye bilir.
  • Şanzıman gövdesindeki arızalar da iki farklı olabilir birincisi kavrama 1 ve kavrama 2’nin boşluk yapmasından dolayı göstergedeki vites pozisyon ışıklarını söndürebilir.
  • Çatal burçlarının kırılmasından dolayı vites geçişleri sarsıntılı ve kısmi vites geçişleri olabilir. Bu durumda göstergedeki vites pozisyon ışıkları yanıp söner.
  • DSG şanzımanlarda çift kütleli Volantlarda boşluk arızası olabilir.
  • DSG şanzımandaki tüm arızalarda mekatronik ve şanzıman yağları onarım sonrasında  değişmesi gerekmektedir.

DSG Şanzıman Sorunları

  • Her sistemde olduğu gibi DSG şanzımanlı araçların da bazı problemli yönleri mevcut. DSG şanzıman şikayetleri online mecralarda sıklıkla tartışılıyor. Özellikle geçtiğimiz yıllarda yaşanan bazı DSG kavrama sorunları alıcıların gözünü korkuttu. DSG şanzıman sorunları şöyle özetlenebilir:

    • Çift kuru kavrama (baskı-balata) kullanıldığı için, zamanla aşınıyor ve değiştirilmesi gerekiyor.
    • Çift kavramalı şanzımanlı araçların yokuşlarda geri kaçırdığına dair şikayetler de yaygındır. Bu sebeple DSG şanzımanlı araçlarda hill hold yani yokuş kalkış desteğinin olması zorunludur.
    • Kararsız ve kötü sürüş şartlarında ısınma, aşınma ve arıza yapma olasılığı artabilir.

DSG Şanzıman Hangi Markanın? DSG Şanzımanı Kim Buldu?

Bugün pek çok marka, DSG şanzıman tipini kullanıyor. Ancak DSG şanzımanı ilk kullanan marka ya da bu teknolojiyi geliştiren marka, Alman otomotiv devi Volkswagen’dir. Volkswagen’in kullandığı çift kavramalı şanzıman tipinin adı DSG teknolojisiydi. Ancak benzer teknolojileri Audi, Nissan, Mitsubishi, BMW ve Porsche markalarında da görüyoruz. Örneğin Audi’deki çift kavramalı şanzıman teknolojisinin adı S-Tronic’tir. Bu markaların hepsi de farklı mühendislik çalışmaları ile bu teknoloji üzerinde çalıştı ve farklı yönlerini geliştirdi.

DSG Şanzıman Kullanan Araçlar

DSG şanzıman Volkswagen, AUDI, SKODA ve SEAT araçlarında kullanılan konfora yönelik (vites geçişlerin de takıntısız geçiş) bir şanzıman tipidir.

60 bin kilometre de bir şanzıman yağı değişimi gereklidir. Mekatronik yağının değişim kilometresi yoktur. Sadece onarım sırasında değişmektedir.

WASSP Motor olarak VAC gurubu araçlar olarak bilinen Volkswagen, Audi, Seat, Skoda ve Porsche marka otomobillerinize en iyi fiyat ve servis garantisini vermekteyiz.

AYAKKABICILAR SİTESİ SOKAK NO:120

Ortahisar/Trabzon

Tel. : +90 (530) 649 39 61

Tel.: +90 (536) 919 80 62

E-mail : info@wasspmotor.com